Jezelf verzorgen versus voor jezelf zorgen.

Vanmorgen een heerlijke wandeling met de hond gemaakt. Ik wandel ongeveer een uurtje en dan heb ik een lekker rondje gemaakt. Het was best fris, maar met het zonnetje zo af en toe was het heerlijk vertoeven buiten. Gedachten die er waren heb ik er laten zijn. Sommige gedachten heb ik wat meer aandacht gegeven dan andere. Met mijn gedachten en het nieuwe gevoel dat ik sinds gisteren ervaar kwamen ook een aantal nieuwe inzichten.

Ik dacht dat ik best goed voor mezelf zorgde. Af en toe een dagje sauna, af en toe even een momentje voor mezelf, zo nu en dan eens vroeg onder de wol, een bloemetje, een wijntje, een wierookje aan, daar wordt ik immers blij van. Ik denk dat ik de ware betekenis van voor jezelf zorgen nu pas ken. Louise Hay heeft het in haar audio’s regelmatig over ‘to nurture yourself’. Ik vond dit eigenlijk altijd een beetje onzin. Ik voelde weerstand bij deze zin, bedenk ik mij net. En van een wijze man (waar ik ook ,graag audio’s van luister) heb ik geleerd dat als je weerstand voelt is het misschien wel waar voor jou.

Ik heb er wel eens over geschreven. Mooie woorden zijn het. Woorden krijgen echter pas echt waarde voor jou wanneer je ze gaat voelen. En terwijl ik dit schrijf besef ik mij ook dat we soms zo hard ons best doen om woorden juist niet te voelen. Maar ik denk dat dat weer meer te maken heeft met gezonde egoïsme.

Nu ik de woorden van Louise Hay en van Dain Heer (de wijze man) naast elkaar neerleg ervaar ik pas de betekenis van deze woorden. Ik voel ze.

Mijn inzicht vanmorgen is dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed voor mijzelf heb gezorgd de laatste jaren. Ik heb de betekenis van ‘to nurture’ even opgezocht en het betekent verzorgen. Dus niet voor jezelf zorgen, maar jezelf verzorgen. En voor mij hebben deze twee woorden toch wel een totaal andere betekenis.

Voor jezelf zorgen vind ik nogal koeltjes overkomen, maar zeg ik jezelf verzorgen dan voel ik de liefde en tederheid die dit woord met zich meebrengt. En nu ik sinds gisteren de rust in mij ervaar (soms wat sterker en soms wat zwakker) begrijp ik wat er bedoelt wordt met jezelf verzorgen.

Ik heb wel eens geschreven over hoe fijn het zou zijn als we een resetknop hadden en heel misschien hebben we die ook wel. Misschien is rust in jezelf juist wel de resetknop, maar zien we deze over het hoofd omdat we de rust in onszelf nog niet gevonden hebben. We zorgen wel voor onszelf. Ik was minder gaan werken zodat er meer rust kon ontstaan, maar ik leefde nog steeds niet mijn verlangen. Mijn verlangen was moeder, huisvrouw en echtgenoot te zijn. In plaats daarvan had het leven een ander verhaal voor mij bedacht en ondertussen was ik zo in dit verhaal verstrengeld geraakt dat ik de keuze mijn verlangen te leven niet meer kon nemen.

Totdat je lijf gaat tegenspartelen. Je gaat je afvragen of dit nu werkelijk het leven is dat je wilt leiden? Ik vroeg mij af of dit het was waarvoor ik hier op aarde ben? Ik was mezelf inmiddels helemaal kwijt geraakt. Mijn lichaam deed er nog een schepje bovenop, hartkloppingen, paniekaanvallen, hyperventileren, maar nog kon ik niet voor mijn verlangen (dat inmiddels stond te schreeuwen) kiezen. En net zoals het leven destijds zorgde voor een andere route, deed het leven dat nu ook. Zover moest het leven gaan om mij duidelijk te maken welke keuze ik had te maken. En dit was nog maar een eerste stap. Het leven deed er nog een schepje bovenop, beslissingen werden voor mij genomen en god wat ben ik daar dankbaar voor.

Want in plaats van mijzelf te verzorgen was ik nog steeds bezig anderen te verzorgen. Ik had mijzelf nog niet voor de volle honderd procent boven aan het lijstje gezet.

Nu kan ik dat pas zien. Nu kan ik pas zien hoe slecht ik mezelf verzorgd heb. 

En wat heeft dat te maken met gezonde egoïsme? Ook de waarde van deze woorden drongen pas vanmorgen tot mij door. Jezelf verzorgen, betekent dat je lief bent voor jezelf. Dat  je jezelf serieus neemt. Dat je jezelf boven aan je lijstje zet en dan pas aan anderen denkt. Voor velen van ons zal dit een zware klus zijn, maar denk dan maar even aan de mondkapjes in het vliegtuig. Eerst je eigen mondkapje opzetten en dan pas van je kind. Want als jij er niet meer bent, kun je ook niet voor je kind zorgen. En dat bedoel ik met gezonde egoïsme.

Zorg eerst voor jezelf. Verzorg jezelf (voor mijn part zoals je anderen zou verzorgen). Zeg elke dag iets aardigs tegen jezelf, eet drie maaltijden per dag, eet fruit, mediteer, wandel, sport, zorg dat je er verzorgd uitziet, steek een wierookje aan, verwen jezelf eens met een bos bloemen. Cijfer jezelf niet constant weg. Doe eens gek, neem het grootste stuk vlees uit de pan!

De resetknop is het wegnemen van alles dat jou stress oplevert. Begin op het nulpunt en bouw van daaruit weer op.

Wat zorgt bij jou voor weerstand? Waar hik jij steeds tegen op? Wat hoor jij steeds op de achtergrond? Misschien is dat wel jouw verlangen dat jou iets duidelijk probeert te maken.

We zijn soms doof voor onze eigen woorden, probeer er eens naar te luisteren. Wie weet wat het je wil vertellen.

Fijne dag vandaag.

Kus van mij

Madelyn

 

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *