Tip van mijn vriendin.

Ik heb weer energie. Ik heb weer zin in de dag. Het is nu tien voor zeven en ik zit al aan mijn blog. Mijn jongste was gisteren ziek en mag vandaag nog een dagje thuisblijven. Ik hoef vandaag dus niet op de tijd te letten en dat is ook wel even prettig. Hij lijkt zich op dit moment gelukkig alweer wat beter te voelen, even zien hoe de rest van de dag voor hem verloopt. Gisteravond rapport bespreking gehad op school en hij doet het goed. Hij doet lekker mee op school en maakt zelfs stapjes naar een hoger niveau. Dus ondanks zijn ‘geen zin in school’ en de strijd die ik de laatste weken weer elke ochtend heb, doet hij het goed op school. Wat een dapper mannetje en wat een doorzetter.

Dat hij het goed op school doet en daarnaast mijn gevoel dat hij het ondanks zijn tegenzin om naar school te gaan, toch wel naar zijn zin heeft op school geeft mij de kracht om de strijd elke ochtend opnieuw weer aan te gaan. Het is een juiste beslissing geweest hem naar speciaal basis onderwijs over te zetten.

Dat is dus een positief puntje.

Dat ik de energie weer voel stromen is een enorm positief punt voor mij persoonlijk en daarmee ook voor mijn gezin. Ik vroeg vanmorgen aan mijn man of hij verschil merkte en hij antwoordde:”Ja natuurlijk, je bent veel opgewekter”. En dat is natuurlijk ook heel fijn om te horen. Dus al met al lijkt mijn leven weer wat meer richting te krijgen.

En met de energie komen uiteraard ook de plannen en de zin om weer wat te doen. Om dingen weer op te pakken of aan te pakken. Ik wil uiteraard niet dat mijn energielevel gelijk weer op een nulpunt belandt, dus ik ga gedoseerd te werk. Zoals ik eerder schreef, heb ik het wel nodig om een doel in mijn leven te hebben. Ik moet ergens naartoe kunnen werken. Het uiteindelijke doel, bedenk ik mij net, is toch wel om financieel een bijdrage te kunnen leveren. Ik wilde bijna schrijven, financieel onafhankelijk zijn, maar die behoefte heb ik niet. We vormen samen een gezin en als ik het financiële gedeelte voor de boodschappen zou kunnen verzorgen, ben ik een tevreden mens. Nu ik dit zo schrijf komt toch wel het inzicht dat ik graag zelf een inkomen wil verdienen, dat ik het gevoel heb dat ik een inkomen verdien.  Ik heb dit namelijk nog nooit zo ervaren.

Zo lijkt het mij dus geweldig om Barista te zijn. Gewoon een dag in de week. De mensen verwennen met een heerlijk kopje koffie en daarnaast de sociale interactie met de mensen te hebben. Maar dat zijn toekomstgeluiden. Als het waar is voor mij zal dit vanzelf op mijn pad komen.

Het is goed dat ik mijzelf een rijd van drie maanden heb opgelegd voordat ik iets mag gaan ondernemen of een verplichting mag aangaan. Ik herinner mijzelf hieraan op de momenten dat ik ongeduldig ben.

Om toch wel iets te ondernemen en mijzelf te blijven ontwikkelen (naast de boeken die ik graag lees) heb ik een cursus die ik in 2016 ben gestart weer opgepakt. Ik wil af van het gevoel en waarheid dat ik overal aan begin en niets afmaak. Ik ben dus weer gestart met mijn cursus ‘Creatief schrijven’. Ik heb hier nog een kleine zes maanden de tijd voor om deze af te maken. Ik ga eerst maar eens iets afmaken voordat ik aan nieuwe dingen ga beginnen. Is op zich ook een mooi doel en het voelt goed.

En zo had ik natuurlijk al een aantal voornemens geuit en was ik een besloten groep voor de schrijfopdrachten gestart en deze voornemens en de besloten groep heb ik vervolgens te weinig aandacht gegeven. In plaats van mij hierdoor te laten demotiveren, motiveer ik mijzelf om ook dit weer op te pakken. Dus wat dat betreft vind er in mijn eigenwaarde wel een verschuiving plaats. Normaal gesproken, en soms gebeurt dat echt nog wel, zou ik mijzelf compleet naar beneden halen en nu ben ik aardig voor mijzelf.

Nu kan ik zien, er was gewoon nog even geen ruimte voor.  Het eisenpakketje neemt langzaam in grootte af.

Wat is nu die tip van mijn vriendin. Ik kan mij herinneren dat zij mij dit twee jaar geleden al vertelde. Ze gaf mij al eens de tip om een uur te besteden aan iets dat gedaan moet worden. Dit kan zijn een uur besteden aan je huisje opruimen of een uur besteden aan de strijk, aan je administratie. Deze tip heb ik veelvuldig toegepast. Het is een fijne manier om aan de slag te gaan wanneer elke taak je teveel is. Een uurtje is zo voorbij en wat je gedaan hebt na dat uurtje is best veel.

Van de week vertelde ze mij dat ze deze week drie rommelladen moest uitruimen (ja zij heeft er gewoon drie 🙂 .) Dit zijn van die butklusjes die je maar blijft uitstellen. Deze week moet dat dus klaar zijn en dat betekent dat zij één la per dag moet opruimen. Zo blijft het lekker overzichtelijk en halverwege de la heb je vaak al geen zin meer, maar om het doel te bereiken moet het toch gebeuren. Nu moet ik zeggen dat haar gezondheid het niet altijd toe laat om een hele dag aan dit soort dingen te besteden, maar op deze manier krijgt ze het wel voor elkaar en op deze manier heeft ze al vele huiselijke projecten afgerond.

De aanpak van haar huiselijke projecten heeft ze mij twee jaar geleden dus kenbaar gemaakt toen ik haar vertelde hoeveel ik nog wilde en moest doen en hoe ik hier tegenop zag. Deze week ga ik deze tip toepassen. Er zijn een aantal dingen die ik wil doen. En van deze dingen ga ik elke dag iets doen. Zo heb ik gisteren de kamer van mijn jongste zoon even onderhanden genomen, stiekem had ik de strijk ook al aan mijn lijstje toegevoegd. Daar had ik dus geen zin meer. Door de strijk aan mijn lijstje toe te voegen had ik mijn eisenpakketje weer opgeschroefd. Dat ik daar geen zin meer in had, zou er voorheen voor gezorgd hebben dat ik hierdoor een ontevreden gevoel had overgehouden met de bekende kettingreactie tot gevolg.

Maar gisteren dus niet. Ik was ontzettende blij en tevreden over de kamer van jongste zoon. Het gaf een ontzettend goed gevoel en het doel dat ik mijzelf voor die dag gesteld had, had ik afgemaakt.

Zo zie je maar weer, dat je jezelf geen enorme doelen hoeft te stellen om te ervaren dat je iets bereikt hebt. Ik bedenk mij nu dat voor mij persoonlijk het gevoel ‘iets bereikt te hebben’ is dat je iets afmaakt waar je aan begonnen bent. Je kan jezelf wel hele grote doelen stellen en de lat (te) hoog leggen voor jezelf, maar bedenk dan dat ook hier geldt elk stapje is er een. Dus elk doel dat je bereikt hebt is er een. Niet alleen het doel wordt bereikt, maar het doet ook iets voor jou als persoon. Het zorgt ervoor dat je gevoel van eigenwaarde (zelfrespect) toeneemt.

Weet je net als ik nog niet waar je precies naar toe wilt, welk levensdoel je hebt, zorg dan dat je eerst je kleine doelen duidelijk krijgt. Om naar een groter geheel te gaan heb je kleine stapjes (doelen) nodig. Wat is op dit moment belangrijk voor jou? Waar heb jij op dit moment behoefte aan? Krijg dat voor jezelf duidelijk, de stappen worden dan vanzelf zichtbaar. Maak van deze te nemen stappen je doel.  Hoe klein deze ook is, de uitwerking zal groots zijn.

Dus welke stappen heb jij te nemen?

Ik wens jullie een hele fijne dag vandaag.

Kus van mij.

Madelyn

 

 

 

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *