Stel je open voor verandering

Mijn blog van gisteren heeft mij nog wel even bezig gehouden, in de positieve zin kan ik zeggen. Want waar ben ik de afgelopen tijd in godsnaam mee bezig geweest? En dat bedoel ik  niet als verwijt naar mezelf maar als bewustwording van hoe ik mijn leven alweer had ingericht.

Het is niet alleen maar kommer en kwel geweest, nee er zijn ook echt mooie dingen gebeurd. Heel veel mooie dingen moet ik zeggen. Maar hoe kan je bewust genieten van deze mooie dingen als je van binnen maar constant de agenda erop naslaat. En daarmee bedoel ik dat ik in mijn hoofd van alles aan het bedenken en regelen was. Ik maakte zelfs schema’s van hoe mijn dag eruit zou zien. Er was van binnen heel veel onrust aanwezig. En ondertussen maar proberen mooie woorden te bedenken om te kunnen dealen met situaties.

Waarom gaat dat nou nooit eens vanzelf? Waarom moet ik altijd zo mijn best doen om niet te verzuipen in de gang van alledag?

Nou het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel. Geef het tijd.

Ik merk dat ik de laatste tijd ook weer heel ongeduldig ben. Nee het is meer dat ik een ontzettend hoog eisenpakket voor mezelf heb opgesteld, bedenk ik mij net. Eigenlijk ben ik tien treden naar beneden gedonderd op de ladder die ik in 2016 ben gaan beklimmen. Ik loop nu tegen zoveel dingen aan waar ik in 2016 over geschreven heb. Ik merk alleen wel dat ik een stuk verder ben in mijn ontwikkeling. Ik verdwijn niet meer helemaal in een gevoel of in een bui en mijn eisenpakket aan mezelf maakt dat ik het mezelf kwalijk neem, als ik dat voor een moment wel doe.

En ik moet eerlijk zeggen, ik vind dat ik het eigenlijk heel goed doe. Het is nu eenmaal lastiger een compliment te maken dan een verwijt. Ook hier ligt dus een uitdaging voor mij.

En die uitdaging ben ik vanmorgen aangegaan.

Kan je van de een op de andere dag beslissen om het helemaal anders te doen? Nou ik denk van wel, mits je er met je gevoel helemaal achterstaat en je je openstelt voor verandering. Ik schreef twee jaar geleden al over de spontaniteit die ik mistte in mijzelf. Geen ruimte en geen tijd voor spontane dingen. Totaal afgesloten van de wereld. Zo zijn de afgelopen twee jaar voor mij geweest, besef ik nu.

En dat patroon te doorbreken, ben ik al een aantal maanden mee bezig.  Zo kan ik zeggen dat ik er een nieuwe vriendschap bij heb. Ook hier moet ik af en toe mijn best doen om niet in mijn cocon te gaan zitten, maar dat lukt mij aardig. Juist het besef dat ik in mijn cocon wil gaan zitten maakt dat ik anders handel. En ik merk hoe fijn dat is. Op dat gebied is er weer ruimte voor spontaniteit.  Ik sluit mij niet langer af voor de wereld om mij heen.

Ik kreeg zondag ook een uitnodiging voor een groepsapp, normaal zou ik deze echt afgeslagen hebben, maar nu heb ik de uitnodiging geaccepteerd. Er staan zelfs ‘bijeenkomsten’ op het programma, hoe leuk is dat? Ook hier zou ik tot voor korte tijd terug niet aan meegedaan hebben. Ik wil mijn wereld verruimen, hoe mooi is het dat dit dan voorbij komt.? Je kan dus wel beslissen je leven te willen veranderen, maar sta je daar ook werkelijk voor open? En als je de beslissing hebt genomen, ben je bereid zijn om tot akties over te gaan?

Je kan op een later moment altijd beslissen of iets bij je past of niet, maar dat weet je pas wanneer je het hebt geprobeerd.

Het is niet de wereld om ons heen die het ons lastig maakt, wij zijn zelf degene die dat doen. Wij maken het onszelf lastig en wij hebben constant iets aan te merken op onszelf. Hoe hoog is jouw eisenpakket? Wat verwacht jij allemaal van jezelf? En wat vind jij dat je allemaal moet doen? Is het niet veel fijner om dat eens allemaal los te laten en er op te gaan vertrouwen dat het leven komt zoals het bedoelt is?

Wordt het niet eens tijd dat we die controle gaan loslaten en we het leven vanuit onszelf gaan leven? Ik wil bijna zeggen: “omarm het leven zoals het komt in plaats van het keer op keer weg te duwen.”

Fijne dag vandaag. Geniet van het zonnetje, ik weet niet of je het al gezien had, maar die schijnt toch echt.

Kus van mij.

Madelyn

 

 

 

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *