Passie. Lijdensweg of marteldood. Hmmm…

Over een week is het een jaar geleden dat mijn boek uitkwam. Wat een trots moment was dat. En wat een mooi moment om dat samen met mijn vriendin, mijn gezin en familie te delen. Tel je zegeningen! En wat ziet mijn leven er nu, een jaar later, anders uit. Opnieuw, tel je zegeningen, want ook al ziet mijn leven er nu anders uit, wat voel ik mij bevrijd.

Met het uitkomen van mijn boek was mijn droom van dat jaar uitgekomen. Mijn persoonlijke doel, een boek schrijven en uitbrengen, was daarmee behaald. Maar wat een druk heb ik mijzelf daarmee ook opgelegd. Ik was een contract aangegaan. Ik moest mijn boek promoten en achteraf gezien mistte daar de energie en de juiste motivatie voor. Ik wilde wel, maar het lukte niet.  En langzaamaan ontstond het gevoel dat mijn boek een sof was. Dat mijn boek niet goed genoeg was.

Ongemerkt vertelde ik een ander verhaal.

Ongemerkt was ik mijzelf een heel ander verhaal gaan vertellen over mijn boek, met zo af en toe een opleving. Ik geloof nog steeds in mijn boek. Het is een verhaal waarin vele van ons zich zullen herkennen en waar hopelijk soms een woordje van troost en misschien zelfs wel kracht uit voort komt. Maar ik heb mijn boek een zware last meegegeven. De hoop om zichzelf te verkopen en daarmee de hoop (of misschien wel droom) om ons uit de financiële zorgen te halen. Beiden zijn niet gelukt. En als ik er nu over nadenk is dit ook een last geweest die mijn boek niet kon dragen.

Ik lees op dit moment het boek ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert en wat een eye opener is dit boek. In 2016 ben ik in dit boek begonnen, maar ben niet verder gekomen dan bladzijde 88 geloof ik. Na twee verlengingen moest het boek toch echt terug naar de bibliotheek. Het boek heeft mij nooit losgelaten en nu is daar eindelijk de ruimte om er opnieuw in te lezen. Elizabeth verteld hierin over haar passie ‘schrijven’. Ze doet dit al van jongs af aan en heeft vele afwijzingen gehad van uitgevers, maar nooit heeft zij haar passie opgegeven. Het was iets dat ze ernaast deed. Zij had allerlei baantjes om te voorzien in haar levensonderhoud en zij vertelde dat zij nooit de druk heeft gelegd op haar schrijven of haar geschreven verhaal dat het haar in levensonderhoud moest voorzien.

En dat was voor mij de eye opener. Ik heb dat onbewust wel gedaan. Ik had mijn hoop op mijn boek gevestigd. Mijn boek zou ervoor zorgen dat wij uit de problemen kwamen. Ergens wist ik wel dat het te mooi was om waar te zijn, maar toch… blijven dromen. Omdat mijn boek dit niet waar maakte voor mij, raakte ik een soort teleurgesteld in mijn boek en vooral in mijzelf.  Mijn boek, mijn grote trots! En met deze teleurstelling ben ik voorbij gegaan aan de betekenis van mijn boek voor mij. Ben ik mijn doel voorbij gegaan door er een nieuw doel aan vast te plakken.

Mijn doel was een persoonlijk doel. Mijn droom was het boek daadwerkelijk uit te geven, al was het alleen maar voor mijzelf en om mijn vriendin er één cadeau te doen. En dit doel was bereikt. (Mijn vriendin heeft de eerste bestelling gedaan, zij heeft het zichzelf cadeau gedaan). Het feit dat een uitgever mijn boek wilde uitgeven was voor mij een bevestiging op wat ik zelf voelde, dat mijn boek een kans van slagen had en dat het een onderwerp was dat leefde onder de mensen. En hiermee kwam het nieuwe doel, mijn boek laten slagen.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat dit doel niet behaald is, maar het is niet te vroeg om mijn zegeningen hierin te tellen en werkelijk te zien wat ik bereikt heb hiermee. Ik heb gewoon een fucking boek uitgegeven en hoe mooi is dit  boek geworden! Dat is een reden om nog steeds trots te zijn. Het is een doel dat ik mijzelf gesteld heb en bereikt heb. Dat er na het uitgeven van mijn boek nog een heel persoonlijk proces kwam, is een extraatje. Dat ik mijn schrijven weer opnieuw moest ontdekken hierna, is een extraatje. Het hoort er allemaal bij, althans, dat denk ik.

Ik had mijzelf opnieuw een eisenpakket opgelegd.

En dat zie ik nu pas. Ik had het verwachtingspatroon aan mijzelf nog een stukje opgeschroefd. En daarbij had ik een boek waaraan ik ook een verwachtingen had vastgeplakt.  Ik had mijzelf helemaal vastgezet met verwachtingen. En dit maakte dat ik (bijna) niet heb genoten van iets dat zo mooi is.

Ik denk dat het zo gaat in het leven. Je hebt verwachtingen van het leven en soms worden deze verwachtingen waargemaakt, en soms maken deze verwachting dat je totaal blokkeert en teleurgesteld wordt. Waar ligt het dan aan? Is dat omdat het leven je niet gunstig gezind is? Of is het omdat je je eigen saboteur bent?

Zulke hoge verwachtingen stellen aan jezelf is uitputtend.

Daarnaast lees je allerlei mooie verhalen over je werk maken van je passie. Je passie leven, maar wat nou als je niet weet wat je passie is? Wat nou als je geen passie hebt, maar van alles leuk vind? Ik ben de afgelopen twee jaar op zoek gegaan naar mijn passie. En ik vind schrijven echt ontzettend leuk om te doen, maar of dit mijn passie is? En misschien is het wel mijn passie, maar blijft het dat ook als ik mijn beroep ervan zou maken? Want dan wordt het weer een moeten. Is een passie niet juist een passie omdat je het kan en mag doen? Zonder enige verplichtingen. Een soort van ‘friends with benefits’.

Maar misschien is dat slechts mijn idee van een passie. Misschien is dat mijn idee van een passie omdat ik er nog niet achter ben wat mijn passie nu werkelijk is. Ik vind gewoon heel leuk om te doen, maar wil ik van al die leuke dingen mijn werk maken? Nee. Zou ik een zakcentje willen verdienen met schrijven? Ja dat wel, maar dan zonder het gevoel te hebben dat het moet of dat er druk op ligt. Misschien is dat de wel de juiste omschrijving van passie.

Passie is een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand.

Aldus Wikipedia

Wist je dat passie ook het lijdensverhaal van Christus of een marteldood van een heilige is? Ik niet. Ik leg nu pas de link naar de paasuitzending ‘The Passion’. Toen ik dit las moest ik gelijk even aan de woorden van Dain Heer en Gary Douglas denken. “Vraag en het wordt gegeven”. Als je de betekenis van sommige woorden herleidt naar hun oorspronkelijke betekenis, dan heb je misschien wel gekregen waar je om hebt gevraagd. Als de oorspronkelijke van passie dus een lijdensweg is, laten we dan snel een ander woord bedenken voor onze liefde voor iets of iemand.

Goed. Ik ben even afgedwaald en om eerlijk te zijn ben ik de draad van het verhaal even helemaal kwijt.

Wat ik denk ik wilde zeggen en waar ik vanmorgen aan moest denken, is dat ik een hele mooie prestatie heb neergezet en dat ik deze prestatie niet naar waarde heb gehuldigd. In plaats daarvan heb ik het eisenpakketje opgeschroefd, heb ik verwachtingen gehad (vooral van mezelf) en raakte ik teleurgesteld (vooral in mijzelf) omdat ik dat alles niet kon waar maken. Het hoe en waarom doet er dan niet toe, dat zien we immers niet.

Wat zeg jij tegen het leven?

Wat zeg jij de hele dag tegen jezelf en over je behaalde overwinningen? Vind je het allemaal maar gewoon dat je dit hebt bereikt of maakt het je trots? Het doet er niet toe hoe groot of klein de overwinning is, maar geef je het de hulde dit het verdient? Vier je overwinningen, hoe klein deze ook zijn. Het is echt waar. Geef er aandacht aan. Bestempel het niet als ‘dat is toch heel normaal’.  Want dat is gewoonweg niet waar.

We zijn allemaal uniek en daarmee ook wat we doen en bereikt hebben. Wees trots op je kleine overwinningen, al is het dat ene koekje dat niet gegeten hebt omdat je niet meer wilde snoepen. Ook al heb je al die andere koekjes wel gegeten, dat ene koekje kon je laten staan. En dat is een overwinning. Wees er trots op in plaats van jezelf te verwijten dat je al die andere koekjes wel hebt gegeten.

Tel je zegeningen. 

Wees eens wat vriendelijker voor jezelf en zie eens wat je wel gedaan hebt.

Kus van mij.

Madelyn

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *