Maak je los van het verleden.

Ik hou van gelapte ramen. Ik hou van het heldere zicht dat je hebt wanneer je naar buiten kijk. Helemaal blij word ik van de narcisjes die voor dat schone raam op de vensterbank staan te pronken. De tulpjes op de keukentafel, de tulpjes en hyacinten op de vensterbank in de woonkamer. De kaarsjes en de boeddha op de woonkamertafel. Mijn altaar op het kastje, met hand beschilderde deuren, van mijn oma. Het gevoel van een opgeruimd huis. Wandelen met de hond. Hout sprokkelen met mijn zoon. Niet elke dag naar de winkel moeten. Het in huis hebben van het avondeten voor meerdere dagen. De was die opgevouwen en gestreken is. Het licht van de dagen die weer langer worden. De high tea die ik van mijn schoonouders kreeg. De kaarsenstandaard die ik van mijn zoon kreeg. De heerlijke bonbons die ik van mijn jongste zoon kreeg en samen met hem heb opgegeten. Mijn eigen Adidas slippers die ik van mijn man kreeg. Het heerlijke luchtje ‘Alien’ dat ik van mijn middelste zoon en schoondochter kreeg. De lekkere dikke sokken die ik van mijn vriendin kreeg. De kipshoarma die onze lieve vriend had meegenomen. Dat mijn man elke ochtend de vaatwasser uitruimt. De toekomst waar mijn man en onze zoon mee bezig zijn om op te bouwen.

Dit zijn allemaal dingen waar ik blij van word. Dit heeft er allemaal voor gezorgd dat ik in een lekkere flow was geraakt. En daarnaast uiteraard het feit dat er ruimte voor mezelf is. Dat mij de tijd en ruimte gegund is om weer mijn eigen zelf te worden. En zoals je leest is dat lijstje best lang en ik kan hem waarschijnlijk nog langer maken. En een enkel woordje kan ervoor zorgen dat al dit moois teniet gedaan wordt.

Een enkel woordje kan er aanleiding voor zijn dat al dit moois in één klap in waarde afneemt. Dat enkele woordje zorgt ervoor dat ik met heel mijn zijn hierop reageer. Is het dan dat enkele woordje dat hiervoor zorgt of is het mijn reageren hierop dat ervoor zorgt dat alles in waarde afneemt?

Het werd mij vanmorgen pas duidelijk hoe alles waar ik de afgelopen tijd over geschreven heb in werkelijkheid werkt. ‘Dingen overkomen je nu eenmaal, daar heb je niet altijd invloed op, het enige waar jij invloed op hebt, is hoe je ermee omgaat’. ‘Dankbaarheid’, ‘Geef het aandacht en je krijgt meer van hetzelfde’. Allemaal mooie woorden en de waarheid hiervan drong vanmorgen pas echt tot mij door.

Bedoelen ze dat met de volle verantwoordelijkheid nemen voor je leven? Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en niemand anders. Dus hoe jij met lessen van het leven omgaat is bepalend voor hoe jij de verantwoordelijkheid draagt voor jouw leven. Vergeven is ook een woord dat regelmatig voorbij komt als wijsheid. Maar hoe kun je vergeven? En waarom wil je vergeven als er zoveel onrecht aanwezig is. Vergeven doe je voor jezelf. Je vergeeft de ander zijn daden opdat je zelf de rust ervaart en de volle verantwoordelijkheid voor je leven kan nemen.

Ook deze woorden kregen tijdens de nacht pas betekenis voor mij.

Als ik naar mijzelf kijk, is mijn eerste behoefte op onrecht of onwaarheden om in de verdediging te gaan. En ik denk dat dat voor vele van ons is. Maar heb je wel eens gemerkt hoeveel negativiteit dat met zich meebrengt en hoeveel aandacht je daarmee onbewust geeft aan het onrecht en de onwaarheden? Daarnaast is het ook nog eens zo dat mijn waarheid niet jouw waarheid is. En hoe vaak willen we de ander niet overtuigen van onze waarheid? Met tot gevolg nog meer negativiteit. Het levert je uiteindelijk niets meer op dan een slecht gevoel.

Met het nemen van de volle verantwoordelijkheid van je leven, ben je ook verantwoordelijk voor de manier waarop jij met zaken omgaat, dat spreekt voor zich Het is heel eenvoudig om de schuld bij de ander neer te leggen en daarmee de ander verantwoordelijk te houden voor wat er op dit moment is, alleen is dat niet de manier waarop verantwoordelijkheid nemen werkt.

In plaats van de schuld bij de ander neer te leggen is het een veel fijner gevoel om de ander te vergeven. En dat wil helemaal niet zeggen dat je goedkeurt wat de ander zegt of doet. En je hoeft het ook niet hardop tegen de ander te zeggen, nee je hoeft het alleen maar voor jezelf te zeggen. En ik realiseer mij heel goed dat dit heel lastig is om te doen en dat hier een heel proces aan vooraf gaat voordat je zover bent. Maar ik kan je wel zeggen dat vergeven enorm veel rust geeft en ervoor zorgt dat je verder kunt gaan met je eigen leven.

Vergeven zorgt er naar mijn idee voor dat er geen ruimte meer is voor boosheid. Vergeven zorgt ervoor dat je daadwerkelijk kunt kijken naar je eigen verantwoordelijkheid in het geheel. En met verantwoordelijkheid bedoel ik de manier waarop jij met dat wat jou overkomt, omgaat.

Ik heb heel vaak gelezen, dat je vergeven puur voor jezelf doet. Ik begreep dat nooit. ‘Ja hoor’ was mijn vaste gedachte hierop, maar ik kan nu zeggen hoeveel rust vergeven voor jezelf brengt. En voor nu geloof ik inderdaad dat je in staat moet zijn te vergeven voordat jezelf weer verder kunt.

Louise Hay verwoord het heel mooi:

Je kan ervoor kiezen om in het verleden te blijven hangen en bitter te zijn of je kunt ervoor kiezen om het verleden te vergeven en verder te gaan met een leven dat jij zelf kiest.

Toen ik deze woorden hoorde, besefte ik dat ik, ondanks mijn poging een nieuw leven op te bouwen, toch nog met een aantal touwtjes verbonden bleef met het verleden. Verbonden door boosheid, verbonden door het gevoel van onrecht, verbonden door het gevoel mijzelf te willen verdedigen, verbonden door het onbegrip, verbonden door al deze emoties die aanwezig zijn. En op het moment dat ik besloot om de ander te vergeven en het moment dat ik besloot mezelf te vergeven lieten de touwtjes los.

Ik wil niet blijven hangen in het verleden. Ik wil aan een toekomst bouwen voor mijzelf en voor mijn gezin. En dat is waar ik mijn aandacht op wil richten en waar ik mij voor de volle honderd procent voor wil inzetten. Het verleden is geweest, daar kunnen we niets meer aan veranderen.

Vergeef jezelf voor onvolkomenheden van het verleden. Vergeef jezelf voor het leven dat je tot nu toe gecreëerd als dat niet het leven is dat je voor ogen had. Vergeef jezelf, vergeef de ander, vergeef het verleden. Maak je los van het verleden en ga verder met het creëren van het leven dat je voor ogen hebt.

En doe dit vooral zonder oordeel te hebben over hebben over de situatie, over de ander, maar vooral zonder oordeel te hebben over jezelf.

Zit je nou een moment wel ff in zak en as? Wat voor mij werkte, was juist de draad van het leven dat ik aan het creëren ben op te pakken. Als je blij wordt van een opgeruimd huis, zorg dan dat dit opgeruimd is, dat de wasjes draaien. Zorg desnoods voor helderheid door je ramen te gaan lappen. Kortom, zorg dat er geen ruis aanwezig is waardoor je nog verder in die zak komt te zitten. Luister naar een audio van Louise Hay 😉 .

Kus van mij.

Madelyn

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *