Het leven is als de handleiding van een naaimachine

“Na twee dagen ruzie doet hij het ineens. Het enige dat ik hoefde te doen was de handleiding te lezen”. Dit was wat mijn grootste fan mij schreef in een chat. “Ha ha, ja en dat slaan we vaak over hè”, was mijn antwoord. En zij maakte op deze twee zinnen een hele mooie vergelijking.

Yep en zo is het leven ook, zit ik ineens te bedenken achter mijn naaimachine. Als ik de handleiding niet gelezen had, was ik er niet achter gekomen wat er aan de hand was. En als ik niet luister naar de machine als hij een gek geluid maakt, gaat het fout. Dat moeten we ook met onszelf doen. Goed onze handleiding lezen en luisteren naar onszelf, dan komt het wel goed met ons 😉

Deze chat was naar aanleiding van de vele berichten die weer waren gepubliceerd op mijn site (en Facebook) nadat ik een demo voor mijn site had gedownload. En dit uiteraard zonder te lezen. Ik vond het een mooie vergelijking en ik ben het hier helemaal mee eens. Hoe makkelijk zou het leven zijn als we er soms een handleiding op na konden slaan?

Na veel luisteren naar jezelf en veel onderzoek komt die handleiding er uiteindelijk wel, maar de handleiding bij elkaar krijgen is een proces van jaren (en dan zijn we er net uit en dan is de handleiding alweer achterhaald 🙂 ).

Onze handleidingen halen wij zo een beetje overal vandaan. Je leert van de mensen uit je omgeving, je krijgt eens wat mee van een televisieprogramma. Je surft eens een beetje rond op het net of je leest een boek. Wij verzamelen onze paragrafen zo een beetje overal vandaan totdat het één geheel vormt en het klaar voor gebruik is.

Zo heb ik weer een paragraafje toegevoegd aan mijn handleiding door het boek ‘Big Magic’. Buiten dat ik het een enorm verhelderend boek vind, heeft het mij vooral gemotiveerd om mij te richten op mijn blog. Elizabeth Gilbert spreekt over haar grote passie ‘schrijven’ en hoe zij hiermee omgaat. Wat mij het meeste is bijgebleven is dat wanneer je iets leuk vind om te doen, je er alles aan zal doen om hier elk momentje van de dag mee bezig te kunnen zijn. Je maakt er tijd voor vrij.

Nu wil ik niet zeggen dat schrijven en mijn blog mijn grote passie zijn, maar ik vind het ontzettend leuk en fijn om te doen (Ik heb een beetje moeite met het woord passie). Ik wil hierin verder ontwikkelen en ik wil hierin groter worden. Nu ik de druk van het ‘moeten’ ervan af heb gehaald, merk ik ook dat het een stuk leuker is om te doen.

Dit is ook een les die ik heb geleerd vanuit het boek. Elizabeth heeft namelijk nooit de druk van moeten op haar werk gelegd. Het moeten in de vorm van geld verdienen met haar schrijven. Afwijzing na afwijzing, ze is volhardend blijven doorschrijven, het is wat zij graag doet. Ze heeft maling gehad aan de mening en aan de afwijzingen, ze is altijd blijven geloven in haar eigen kunnen en het groeiproces in haar schrijven.

En ook dat is voor mij een motivatie geweest om anders naar mijn blog en naar mijn schrijven te kijken. Ik ben heel vaak onzeker geweest over mijn schrijven. Heb regelmatig het gevoel gehad dat het allemaal niet goed genoeg was en ik heb mijn schrijven en mijn blog niet de aandacht gegeven die het verdient. Doordat ik nu de rust, de tijd en vooral de energie heb, kan ik mijn schrijven en mijn blog nu wel die aandacht geven. Het is wat ik graag doe en ik vind het fijn ermee bezig te zijn. Dus heb ik er tijd voor vrij gemaakt. Had ik weer zin om ermee bezig te zijn en mijn site zo te maken zoals ik in mijn hoofd had.

Naast Elizabeth Gilbert heb ik ook heel veel geleerd van de audio’s van Louise Hay. Louise Hay heeft mij geleerd over onze gedachten en over affirmaties en hoe wij hiermee de volle verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven. Door de juiste gedachten en de juiste affirmaties te hebben komen we in onze kracht te staan in plaats van te handelen vanuit een zogenaamde slachtofferrol. Ik ben dus andere woorden tegen mezelf gaan zeggen. Ook dit is een bewustwordingsproces en komt niet als vanzelf. Je zal je eerst bewust moeten worden van de woorden die je tegen jezelf zegt en welke overtuigingen er in jou leven.

Maar wanneer dit zichtbaar is voor jezelf, kun je deze ombuigen naar de juiste woorden en naar nieuwe overtuigingen. Woorden en overtuigingen die passen bij wie jij bent en die vanuit jezelf komen.

Door dit geleerde aan mijn handleiding toe te voegen heb ik meer vertrouwen en meer geloof in mijzelf (en weer een beetje mailing aan de afwijzende mening van anderen) Het is wat ik graag doe en waar ik mijn tijd aan wil besteden. Mijn handleiding wordt dus steeds completer en in sommige situaties kan ik deze er op naslaan. Ik weet inmiddels wat wel en wat niet voor mij werkt. En elke dag leer ik wel een beetje bij.

Ik heb de volle verantwoordelijkheid genomen voor mijn leven en daarmee ook voor mijn blog en voor mijn schrijven.  En wat een goed en bevrijdend gevoel geeft dit.

Liefs van mij.

Madelyn

 

 

 

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *