Hoe slecht kun je voor jezelf zijn?

Dat is niet zozeer een vraag maar een besef dat mij de laatste dagen nogal eens te binnen schiet. Hoe slecht ben ik voor mijzelf geweest! En dat heb ik echt niet bewust gedaan, het ging gewoon zo.  Soms kun je gewoon niet anders dan doorgaan. Althans, dat is wat je jezelf verteld. En dat is wat ik mijzelf de laatste twee jaar, zo niet langer, heb verteld. Je hebt daar alle gegronde redenen voor. En de belangrijkste is denk ik wel dat je er nog niet aan toe bent om voor jezelf te kiezen.

Het besef is er denk ik pas wanneer je ziet dat het ook anders kan. Op de momenten zelf zie je dat niet, ongeacht wat anderen je ook zeggen. En in mijn geval neem je daar je gezin ook nog eens in mee. Ook zij hebben daarin een keuze gehad, maar in een relatie is het nu eenmaal zo dat je in voor- en tegenspoed naast elkaar blijft staan.

Daarbij komt het besef dat mensen waarvan je het niet verwacht, gewoon op de zijlijn hebben staan kijken hoe jij maar wat aanlummelt. Hoe jij alle endjes van je leven bij elkaar probeert te sprokkelen. Hebben zij dat gevecht dan echt niet gezien?

En dan zijn er ook de mensen die jouw gevecht allang gezien hebben en bieden je een helpende hand of een luisterend oor.

Je bent ten aller tijden verantwoordelijk voor je eigen leven en de beslissingen die je neemt of genomen hebt,  maar het besef dat mensen gewoon hebben staan kijken hoe jij kopje onder bent gegaan, vind ik een hard gelach. Zoals ik eerder schreef, met de ruimte die is ontstaan, ontstaat er ook ruimte voor emoties om hun plekje in te nemen. Dit zijn niet alleen negatieve emoties. Nee ik ervaar zeker de emotie blijdschap. I live my life lighthearted and carefree, knowing all is weel, aldus Deepak Chopra. Ik moet daar nu even aan denken omdat dit zo voelt. En ook dat zorgt weer voor de nodige emotie. Dat een mens zo een rust kan ervaren?

Ik kan het gevoel niet omschrijven dat ik op dit moment ervaar.

Het een kan niet zonder het ander, ook daar moet ik even aan denken. Zonder de ervaring die ik nu heb, had ik niet herkend hoe slecht het met mij gesteld was. En dit besef maakt mij verdrietig. Ja dat is het juiste woord. En tegelijkertijd voel ik zoveel dankbaarheid dat ik deze ervaring mag ervaren. Dat ik de kans krijg deze ervaring te ervaren.

En weet je, een besef is een besef. Meer niet. Ik kan hier heel veel aandacht aan gaan geven of ik kan het er even laten zijn. Nu ik het schrijf, geef ik het iets meer aandacht en ook dat is prima. Het is de kunst om er niet in te blijven hangen. Het leven gaat door en het leven gaat door op die manier die jij kiest. Ik kies ervoor om mijn leven in te richten met mooie dingen. Minder mooie dingen komen toch wel op je pad, aan jou hoeveel aandacht je hier aan wilt besteden.

Gedachten kun je sturen. Het is een mooi mantra om te gebruiken in de periode dat de minder mooie dingen je leven passeren. Je kan namelijk al je energie en gedachten wijden aan de minder mooie dingen of je kunt je gedachten een halt toeroepen en de mooie dingen laten benoemen. Ik weet nu dat dit een stuk makkelijker is wanneer je ook daadwerkelijk ervaart en voelt dat er mooie dingen in je leven hebt. Maar neem van mij, je moet ergens een begin maken. Schrijf alles dat wel goed gaat voor jezelf op. Naar mijn idee heeft dat een diepere werking dan wanneer je het allen maar in je hoofd benoemt.

En neem ook van mij aan dat er altijd dingen zijn die wel goed gaan of mooi zijn. Het feit alleen al dat je vanavond een maaltijd op tafel hebt staan (al is het slechts een boterham) is iets om dankbaar voor te zijn en te benoemen als mooi. (Wij eten vanavond spaghetti, wij zijn dus extra dankbaar).

Het voelt een beetje als een weemoedig stukje, maar de behoefte om dit met jullie te delen was aanwezig. Morgen weer een vlotter stukje.

Kus van mij.

Madelyn

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *