Ga je mee op reis?

Ik voel me vandaag gelukkig weer energieker. De ideeën zijn er weer en ik ga er zelfs mee aan de slag. Zondag kwam ik op een site terecht van Walter Hottinga. Ik heb zijn site nog niet heel goed bekeken moet ik eerlijk zeggen, maar ik heb wel een aantal artikelen van hem gelezen. Hij is trouwens coach.

De artikelen die ik las hielpen mee om mijn ideeën vorm te geven. Wat ik las, is waar ik zelf ook al over geschreven heb, de eenentwintig dagen die nodig zijn om een gewoonte af te leren of om een nieuwe gewoonte aan te leren. En dat we het na een week het meestal voor gezien houden en vervallen in onze oude patronen. Het was even een bevestiging op wat ik al wist en geschreven had.

Walter Hottinga had hierbij echter een mooie oefening op zijn site staan ‘Van wens naar actie’.

Ideeën krijgen vorm.

Het is niet dat ik zijn opdracht wil kopiëren, maar het maakte het mij wel makkelijker om vorm te geven aan mijn idee, een deel van zijn opdracht ga ik dan zeker wel gebruiken.

Al een tijdje wil ik dat wat voor mij werkt heel graag met jullie delen. Er komen wat ideetjes, ik geef eens een workshop, ik neem eens een filmpje op. Het zijn ideeën met halve acties. Simpelweg omdat ik mijn idee geen vorm kon geven.

En na het lezen van de artikelen kreeg het idee ineens meer vorm. Wat ik doe wil ik met al mijn lezers delen. En aangezien mijn lezers zich nogal verspreid over het land bevinden, heeft het veel meer tijd nodig om iedereen te kunnen bedienen op de manier die ik eerder in mijn hoofd had.

Steuntje in de rug.

Zelf denk ik dat het heel fijn is om bepaalde acties samen te doen. Het kan net even dat steuntje in de rug zijn. Ik besef mij ook dat het lastig is om je diepste gevoelens met elkaar te delen, helemaal in een dorp. Je wilt gewoon niet dat iedereen weet wat er bij jou speelt en zeker niet als de kans bestaat dat je die persoon de volgende dag in dorp tegen kan komen. Dus hoe kan ik hier een oplossing voor bieden? Wat kan ik überhaupt bieden waarmee ik dat wat voor mij werkt toch met jullie kan delen en we het gevoel hebben dat het een reis is die we met elkaar ondernemen.

Ik wil eenentwintig dagen met jullie op reis. Hoe die reis er precies uitgaat zien is ook voor mij nog niet bekend. Ik heb uiteraard wel een paar ideetjes in mijn hoofd, maar de hele reis is nog niet uitgestippeld. Ik vertrouw erop dat gaande de reis de inspiratie op mijn en daarmee op jullie pad komt.

De insteek van de reis is om tijdens deze eenentwintig dagen durende reis een verandering aan te brengen in je leven. En dit kan zijn om een gewoonte af te leren, dit kan zijn meer positieve gedachten aan je geestelijke vocabulaire toe te voegen. Het kan zelfs zijn, te stoppen met roken. Jij kiest zelf wat je meeneemt als bagage. Wat jouw doel is van deze reis. En om er achter te komen wat het doel is, gaan we uiteraard beginnen met een opdracht. De opdracht van Walter Hottinga.

Een vragenuurtje.

Ik hoop dat het een actieve reis gaat worden. Ik hoop dat jullie gebruik maken van jullie gezelschap. Voor sommige is het misschien een grote stap, maar het helpt echt om te delen waar je tegen aan loopt, waar je vast loopt. Misschien heeft een ander tips voor je, misschien heb ik wel tips voor je. In welke vorm ik dit ga gieten weet ik nog niet precies. Ja dat weet ik wel. Het idee komt zojuist bij mij binnen. Ik ga gewoon een vragenuurtje inlassen.

Ik denk dat er echt veel mensen zijn die anoniem willen deelnemen, dus een anoniem vragenuurtje waarbij de vragen vooraf aan mij worden gesteld, en ik ga deze dan proberen te antwoorden in een video.

De opdracht.

Ik hou ervan om in een schrift te schrijven. Maar bij deze opdracht is het echter de bedoeling je wens op een A4-tje te schrijven en deze als reminder op een plek te hangen waar je hem regelmatig tegenkomt. Een beetje zoals bij een moodboard, deze geef je ook een mooi plekje. (Je kan het trouwens ook op je computer doen.)

Ik begin in mijn schrift en de uiteindelijke uitwerking ga ik op een A4-tje schrijven.

Hoe kom je er nu achter wat je als bagage in je rugzakje stopt? Want wat willen we nu eigenlijk. Bij mij is dat tot op heden nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik hoop dus dat na het doen van deze opdracht voor mij duidelijk is wat ik wil.

Je bent een kleine vijfenveertig minuten bezig met de opdracht. Vijfenveertig minuten, pfff.. de moed zakt mij dan eigenlijk al in de schoenen. Maar stellen vijfenveertig minuten voor als investering in de rest van jouw leven? Precies.

Voor het volledige artikel en de oefening verwijs ik je ook graag naar de site van Walter Hottinga.

Hieronder vind je mijn versie van de opdracht.

Om even bij jezelf te komen, starten we deze oefening met een kort rustmomentje. Je gaat even lekker zitten. Beide voeten op de grond en je handen, met de handpalmen naar boven,  op je bovenbenen. Vervolgens haal je drie keer diep adem. Je ademt in via je neus en je blaast je adem uit via je mond. Laat horen dat je uitademt en voel hierbij dat je het ritme van de dag even loslaat. Voel hoe je je lichaam laat ontspannen. Na de derde keer open je langzaam je ogen en richt je je op de eerste schrijfoefening.

Voor de eerste schrijfoefening neem je tien minuten de tijd. Tip: zet je timer.  (een leuke gratis gadget van Janneke de Geus).

Oké daar gaan we!

1)  Wat is je verlangen? Waar wil je aan werken, wat wil je veranderen? Wat wil je allemaal? Wat zijn je wensen? Schrijf alles wat er in je opkomt in tien minuten op. Het maakt niet uit wat het is. Blijf schrijven totdat de timer afgaat. Weet je niet goed wat je wilt, begin dan met de zin: als het even kan wil ik graag … Is het nog steeds lastig, begin dan met wat je niet wilt. Bijvoorbeeld: Ik wil niet langer over mij heen laten lopen. Wat je dan wilt, kan zijn dat je wilt dat mensen je met respect behandelen of dat je je eigen mening durft te zeggen. Dus schrijf je wat je niet wilt, geef daar dan de tegenhanger van. Zo kom je uiteindelijk ook uit bij wat je wel wilt.

Het kan bij deze opdracht gaan om een stukje persoonlijke groei tot het opzetten van een bedrijf (ik noem maar wat).

Als de tijd voorbij is, neem je even twee tellen een rustmomentje.

2) Lees nu in vijf minuten door wat je hebt opgeschreven en markeer waar je warm, blij of enthousiast van wordt. Voel je dit allemaal niet, dan markeer je waar je aandacht steeds naar uitgaat. Als het goed is heb je je lijstje met al je wensen nu iets uitgedund. En dan komt nu toch wel een lastig puntje.

Kies er een uit.

Met dit idee, veranderpuntje, ga je aan de slag.

3) Neem nu het lege A4-tje en schrijf dit idee of veranderpuntje bovenaan. Dit hoeft niet zoveel tijd te kosten. Vervolgens zet je je timer weer op tien minuten en schrijf je op wat je gevoel is als dit idee hebt gerealiseerd. Als dit lastig is om voor te stellen, kun je beginnen met de zin: het is belangrijk voor mij dit te realiseren omdat … Schrijf op wat er in je opkomt. De visualisatie van het gevoel komt dan vanzelf. Misschien kun je het gevoel zelfs al ervaren.

Zelf zou ik na punt drie stoppen om even lekker in het gevoel te blijven zitten. Te genieten van alle ideeën die zich aandienen. Ideeën moet je echter vastgrijpen anders gaan ze er vandoor. Dus heb je nog zin en zit je zo in de flow doe dan zeker punt vier nog.

4) Welke stappen heb je te nemen om dit idee werkelijkheid te maken? Misschien stroomt je hoofd nu over van de ideeën, schrijf ze lekker allemaal op (nadat je je timer wederom op tien minuten hebt gezet). Schrijf al deze ideeën even op een ander blaadje. Uiteindelijk kort je je lijstje in tot vijf stappen. En deze schrijf je weer op het A4-tje waar je punt drie op bent begonnen. Let er wel op dat het reële stappen zijn, dus stappen waar je morgen direct mee aan de slag kan gaan.

Vind je het wederom lastig om de stappen die je hebt te nemen zichtbaar te krijgen, schrijf dan onder punt drie: welke stappen heb ik te nemen om dit voor mijzelf te realiseren? Of welke stappen, die ik hierin heb te nemen, zijn voor mij nog niet zichtbaar?  (Vraag en het wordt gegeven).

En als laatste.

Laat het los.

Voor nu dan. Ik zou het blaadje even laten voor wat het is. Het staat op papier, we hebben het het Universum ingestuurd en nu zou ik het persoonlijk even moeten laten voor wat het is. Maar… het kan zomaar zijn dat jij daar anders instaat. Het kan zomaar zijn dat jij het juist wel op een zichtbaar plekje wilt hangen. Vooral doen. Ik ga er later zeker nog op terugkomen en dan gaan we het idee nog meer vorm geven.

Succes.

Liefs van mij.

Madelyn

 

 

 

 

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *