De waarheid is hard.

De laatste dagen zijn nogal confronterende dagen geweest. Ik weet ook niet zo goed of ik erover zal schrijven, want de waarheid is hard en deze kwam de laatste dagen dan ook even keihard binnen. Erover schrijven kan bevrijdend werken, maar kan ook erg confronterend zijn.

Oud maakt ruimte voor nieuw

Het is op een aantal punten confronterend geweest. Er lijkt een soort besef te zijn over al dat gepasseerd is. Oude overtuigingen maken plaats voor nieuwe overtuigingen. Al is het soms even hard werken om die oude overtuigingen uit mijn systeem te knikkeren.

Het meest confronterende van de afgelopen dagen vind ik toch wel het besef dat mijn kind niet normaal is. Dat klinkt een beetje oneerbiedig als ik het zo schrijf, maar dat is nu even de confronterende waarheid van de laatste tijd. Ja, ik kan zeggen dat mijn kind bijzonder en uniek is, maar zijn niet al onze kinderen bijzonder en uniek?

Mijn kind heeft nu eenmaal een gebruiksaanwijzing die net even wat lastiger uit te dokteren is, helemaal als je een leek bent wat het onderwerp betreft. Laten we voorop stellen dat ik van mijn kind hou, onnoemelijk veel zelfs. En ik weet dat er bij een aantal mensen de nekharen overeind gaan staan met wat ik ga schrijven. Maar voor nu voelt het even als mijn verhaal. Niet zo zeer als mijn waarheid. Want een waarheid vind ik het niet echt te noemen. Het is meer even hoe ik er op dit moment tegenover sta.

Mijn ideeënbus is leeg.

Ik weet het gewoon niet meer. Ik weet niet meer hoe ik om moet gaan met het gedrag van mijn zoon. Neemt hij me in de maling? Neemt hij een loopje met mij? Moet ik strenger zijn? En zo zijn er nog wel wat vraagjes te stellen en van een aantal weet ik het antwoord al. Moet ik consequenter zijn? Ja. Moet ik meer structuur en meer duidelijkheid bieden? Ja. Maar hoe doe ik dat in godsnaam? Hoe doe ik dat zonder dat er altijd een discussie volgt. En nee, het werkt bij mijn zoon niet om te zeggen: “ik ga met jou geen discussie aan”.

Ik heb de manier om een discussie te voorkomen nog niet gevonden. Bij elke dingetje gaat volgt een discussie of een woordenwisseling waarbij mijn zoon van alles mag zeggen en ik eigenlijk een soort van gevoelloos in de discussie moet gaan staan. Geen emotie, geen veranderende gezichtsuitdrukking, geen toonverandering in mijn stem. Nou ik heb het lang kunnen volhouden, maar het lukt mij niet meer.

Elke dag opnieuw.

En elke dag hebben we dit probleem (nee op het moment kan ik het echt niet zien als uitdaging) opnieuw. En dan niet één keer op een dag, maar meerdere keren op een dag. Als we naar school gaan, als we gaan eten, als we ‘nee’ zeggen, als we tandenpoetsen en als we naar bed moeten. Het zit niet in zijn systeem dat hij onthoud hoe het die keer ervoor ging. Dus elke dag lopen we hier opnieuw tegenaan.

Als hij pijn heeft, heeft hij ook echt pijn en dan kan je lullen tot je ons weegt, maar je zal zijn aandacht niet van de pijn kunnen weghalen.

Maar hoever ga je mee in zijn pijn, verdriet, boosheid, prikkelverwerking? Waar ligt de grens tussen begrip hebben voor en het aangeven van de grens? Waar zet je die grens neer?

Niet langer afwachtend.

Vorige week had mijn zoon oorpijn. Zoals ieder ander kind zou doen, huilde vanwege de pijn. Bij hem werkt het alleen even anders. Het belangrijkste verschil is denk ik wel dat hij pijn niet begrijpt. Het hoort niet bij zijn lichaam, het hoort niet bij hem, hij raakt ervan in paniek.  Ik belde de dokter voor een afspraak en deze had pas de volgende dag tijd. “Dat ga ik echt niet redden” zei ik tegen de doktersassistente. “Mijn zoon heeft autisme”. Dit was het enige wat ik had gezegd, maar zij wist gelijk wat ik bedoelde. En hoe fijn was dit? Hoe confronterend was dit?

Ergens in mijn achterhoofd heb ik denk ik altijd wel het gevoel gehad dat het aan mij lag. Dat ik overreageerde, dat het gedrag van mijn zoon vast niet zo verschillend is van mijn andere twee zoons. Ik moet het mij vast allemaal inbeelden. Ik moet vast wat harder naar hem zijn. Hij neemt gewoon een loopje met mij. Ik denk dat het een gevoel is geweest niet serieus genomen te worden. Het gevoel te hebben je kind altijd maar te moeten verdedigen.

En het feit dat de doktersassistente begreep wat ik bedoelde was als een klap in mijn gezicht. Alsof ik in één keer wakker werd geschud. Daarmee kwam ook direct het besef dat mijn kind dus niet opgevoed kan worden onder de voor ons geldende regels zoals bij onze andere twee zoons. Dat mijn kind dus niet is als normale kinderen.

Normale kinderen?

Het is slechts een wijze van uitdrukken. Maar het besef is keihard binnengekomen dat het leven van mijn kind misschien wel helemaal niet zo normaal zal zijn als bij ander kinderen. Dat mijn kind misschien wel helemaal niet in staat zal zijn zelfstandig te gaan wonen. Dat mijn kind misschien niet eens in staat zal zijn om een normale baan te hebben als hij later groot is.

En ja ik weet heus dat dit allemaal ver in de toekomst kijken is en dat er genoeg mogelijkheden voor hem zijn en dat het leven goed zal zijn voor hem. Maar wees eerlijk, willen we niet allemaal dat onze kinderen zonder deze ‘bijzondere mogelijkheden’ opgroeien?

Alles wat ik hierboven weer even benoem wist ik al, is al eens eerder door mijn hoofd gegaan, maar heeft nooit enkele waarde gehad. Hij is wie hij is en we houden zielsveel van hem. Daar verandert ook niets aan, maar het besef dat je kind inderdaad anders is dan andere kinderen gaat in tegen de natuur van het moedergevoel. Misschien als ik de vergelijking met mijn andere jongens niet had, had ik het niet ervaren zoals ik nu doe.

Wat een bullshit.

Misschien als ik het morgen teruglees, zeg ik wel: “wat een bullshit”. Maar een waarheid is dat ik mij regelmatig tekort voel schieten als moeder. Alle dingen die een ouder als vanzelfsprekend ziet om met zijn kind te doen, zijn voor mij, voor ons, doordachte beslissingen. Even lekker met je kind naar de ijsbaan, is voor mijn kind niet lekker. Een dagje naar een dierentuin of naar een attractiepark kan bij ons uitmonden in een regelrechte ramp. Lekker op vakantie gaan, hoe leuk het ook klinkt, is voor ons en ons kind waarschijnlijk niet zo lekker als het klinkt. Zelfs boodschappen doen met mijn zoon is een ware uitdaging. Een uitdaging die ik, als het even kan, liever uit de weg ga.

Gezellig met vriendjes spelen, is voor mijn zoon helemaal niet zo gezellig als het woord wil doen geloven.

Elke kleinste vorm van spanning, bezorgt hem een bak ellende. En is dit allemaal nou zo erg? Nee dat is het niet. Niet als je weet hoe je hiermee om moet gaan. Niet als je begrijpt wat hij nodig heeft. Maar zolang je in het ongewisse bent en niet weet wat je eraan kunt doen, hoe je ermee om kan gaan, vormt dit zeker een groot struikelblok in het dagelijkse leven. Zeg ik soms dingen die ik tegen hem beter niet kan zeggen omdat dit zijn wereld hoogstwaarschijnlijk compleet op zijn kop zet.

En met het besef en de confrontatie van het anders zijn, kwam de beslissing niet langer in een afwachtende houding te gaan zitten. Mijn kind, mijn beslissing waar hij (en wij) hulp gaat krijgen en als het even kan op korte termijn.

En dat is toch wel een les geweest op persoonlijk gebied. Je moet voor jezelf opkomen. Wil je weten of zaakjes geregeld zijn, zal je erachteraan moeten. Ik leefde altijd met het idee dat de ander het wel zou weten, dat het bij de grotere instanties allemaal wel goed geregeld zou zijn, maar dat is helaas een waanidee.

Een brutaal mens telt voor twee.

Ik ben nooit brutaal geweest. Waarschijnlijk was ik de persoon die ‘Ja’ en ‘Amen’ zei, zonder een weerwoord te hebben. Maar die tijden zijn voorbij en waarschijnlijk in de tegenwoordige maatschappij onmogelijk. Het lijkt er bijna op dat je tegenwoordig gedwongen wordt egoïstisch te zijn. En aan de andere kant, bedenk ik mij net, zorgt de huidige maatschappij er net zo hard voor dat, als je niet oppast, je een enorm minderwaardigheidscomplex wordt aangepraat.

Want wat als je nou niet in staat bent om jezelf om wat voor reden dan ook te staven aan de kiekjes van Social Media en aan alles wat de reclames je willen doen geloven, tel je dan nog wel mee?

Nou dat was even zware kost voor op de late avond. En het laatste zijn zomaar even wat gedachtes waar ik ineens tegen aanliep, maar waarvan ik zeker vind dat je soms wel heel erg sterk in je schoenen moet staan om ertegen bestand te zijn.

En ik merk dat ik dat zelf soms best wel lastig vind. Helemaal wanneer het betrekking heeft om de vanzelfsprekendheid rondom kinderen. Zo vanzelfsprekend hoeft dat namelijk niet altijd te zijn.

Kus van mij,

Madelyn

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *