De aanwezigheid van de afwezigheid

Hoe klein het ook is

Wanneer alles er al is, dan betekent dit dat zowel de aanwezigheid als de afwezigheid er is.

Ik heb het nog niet eerder op deze manier bekeken. Alles is er al. De ideeën, je toekomstige partner, je boek, je praktijk, de overvloed, en dus ook het tekort en het uitblijven van dingen. Het tekort is in mijn ogen een iets negatiefs. Negatieve dingen of tegenslagen omschrijf ik altijd als levenslessen. En ik geloof nog steeds in de lessen van het leven, maar wat als?

Wat als deze lessen ons voorgeschoteld worden omdat wij onze focus op de afwezigheid hebben gelegd? Stel je hebt je wens kenbaar gemaakt aan het Universum (laten we eens gek doen) en je ervaart alleen maar tegenslag op tegenslag en het gewenste blijft uit. Hoe lastig is het dan om vertrouwen te houden dat je wens uitkomt? Ik denk voor de meeste van ons heel moeilijk. Je probeert het positieve eruit te halen, je gelooft in de levenslessen die je met de tegenslagen leert, en je gaat zelfs over op zelfonderzoek. Waarmee saboteer jij zelf het niet uitkomen van je wens?

En ook hier komen weer waardevolle inzichten uit, maar wat als je door al die levenslessen te leren, al het zelfonderzoek dat je doet juist je focus hebt verlegd van aanwezigheid naar afwezigheid. Geef het aandacht en het groeit. De frequentie van je energielevel trekt meer aan van hetzelfde. Dus wanneer je pijn ervaart, wanneer je frustratie, boosheid, tekort en nog meer ervaart en daar je aandacht op richt, al is het alleen maar door elke keer te zeggen dat je dit niet wilt, dat je van het gevoel af wilt, dan verhoog je daarmee dus je frequentie van dat gevoel en krijg je meer van dat.

De kunst is om je juist te richten op wat je wel wilt. Niet denk, ik wil dit niet meer, maar ik wil… Het is niet altijd makkelijk om de juiste woorden te vinden, maar zoals ik al eerder schreef, de woorden die je kiest van grote waarde voor wat je krijgt.

Zo heb ik de juiste woorden ook nog niet gevonden. Ben ik niet eens in staat om op lange termijn te kijken naar mijn verlangens, maar ik merk wel dat, nu ik de laatste dagen volledig vertrouwen heb, er ruimte ontstaat om te verlangen. Ik merk dat er af en toe weer een beeld omhoog komt, of een bepaald gevoel. Vandaag zag ik mezelf weer in het koffiegedeelte van de bibliotheek zitten, uiteraard met een cappuccino en met mijn laptop. Ik was daar aan het werk of aan het hobbyen. Dit is een verlangen van twee jaar geleden. Ik heb het nooit gedaan, maar vanmorgen kwam deze weer tevoorschijn.

Ondanks mijn overgangsperikelen, overspannenheid, midlifecrisis in 2016 kon ik wel heel goed mijn verlangens zien. En voor zover ik weet kon ik ze ook best goed verwoorden. Er zijn zelfs wat verlangens gerealiseerd tot waarheid. 2016 was dan ook een jaar waarin ik mijn aandacht richtte op de aanwezigheid.

Het is eigenlijk heel logisch dat wanneer alles er al is, dat zowel het tekort als de overvloed betreft. De aanwezigheid en afwezigheid. Ik heb er echt alleen nog nooit zo naar gekeken. Bij alles is er al, dacht ik alleen aan al die dromen die ik had en aan al mijn wensen die ik het Universum ingestuurd had.  En bij het uitblijven van resultaat richtte ik mij op een gegeven moment alleen nog maar op ‘het uitblijven van’ dus het tekort, dus de afwezigheid.

Jij zelf hebt dus een hele grote verantwoordelijkheid voor wat er op jouw pad komt. Want waar richt jij je aandacht op in de mindere tijden? Waar richt jij je aandacht op in de tijden dat jij hard bezig bent je lessen te leren? Ga je voor de aanwezigheid of voor de afwezigheid? En de belangrijkst les voor mij hierin is (bewaar het beste voor het laatst en dit was echt een eyeopener): wanneer je de afwezigheid kunt zien dan betekent dit dat de aanwezigheid er ook is.

De zin schiet me net weer te binnen. En eigenlijk was dat wat ik met jullie wilde delen. Dus als je afwezigheid kunt zien dan betekent dit dat de aanwezigheid er ook is.

En hoe kom ik aan deze wijsheid? Juist, het werkboek. Het eerste boek waarin ik trouwens tekst onderstreep waardoor ik kan afsluiten met een mooi stukje vanuit het boek. Het betreft hier een beruchte drempel die wij tegenkomen op onze weg naar het laten uitkomen van onze wensen.

Want als je de afwezigheid ziet, dan weet je de de aanwezigheid er ook is. Jij bepaalt wat je ziet.

Dit is het punt waar de meeste mensen verwarring voelen. Het voelt alsof er iets mis is gegaan Ze schieten de angst in en volgen de stem van het ego, die de afwezigheid nog weel eens persoonlijk wil nemen. “Ze vinden mij niet leuk of goed genoeg, ze willen me niet, ze gunnen het mij niet..” De beste manier om hiermee om te gaan is te zien dat er altijd twee kanten zijn en dat er een belangrijke keuze zichtbaar wordt. Ontvang je de afwezigheid als neutrale informatie? Of geef je al je energie weg aan wat je niet wilt? De energie heeft geen mening. Zij gaat de richting waarin jij haar stuurt. Wees neutraal, verleg je aandacht naar wat er wel is, hoe klein het ook is.

‘Het geheim van The Secret’ werkboek door Patty Harpenau

Slaap lekker straks.

Liefs van mij.

Madelyn

 

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *