Je bent wat je gedachten je zeggen.

Ik merk de laatste dagen heel erg dat er een verschuiving plaatsvind in mijn gedachten. En ik moet zeggen dat ik hier niet heel erg blij mee ben. De laatste dagen voel ik mij minder positief, mijn gedachten nemen een soort van loopje met mij. Ik probeer mijn gedachten te sturen, maar dit lukt gewoon niet altijd en kies ik ervoor om in het gevoel van mijn gedachten te gaan zitten. Op zich is daar niet zoveel mis mee, ware het niet dat het gevoel waarin ik verkeer niet het gevoel is dat ik apprecieer.

Gedachten zijn er nu eenmaal op momenten. Je leest iets, je ziet iets of er wordt iets tegen je gezegd. Dit alles zorgt ervoor dat er gedachten ontstaan. En met de gedachte volgt het gevoel. Je analyseert je gedachte op waarheid en waar nodig stel je deze gedachte bij. Onze eerste gedachte ontstaat nu eenmaal vanuit wat ons is aangeleerd of vanuit wat wij ons zelf hebben aangeleerd. En in mijn geval zijn dat gedachten die niet langer welkom zijn. Het is dan best even doorzetten om deze gedachten uit mijn systeem te krijgen. En opnieuw, ook daar is helemaal niets mis mee.

Maar op het moment dat dit een dagelijkse bezigheid wordt, kan dit best heel vermoeiend zijn en lukt het soms niet om dit alles bij te benen. Naast dat je met de gedachte iets wil, heb je ook nog met een gevoel te maken dat soms nog even na suddert. Ondertussen ben je dus bezig een gedachte te veranderen en is er een proces omtrent je gevoel in werking gezet waar je even aandacht aan hebt te besteden. En soms werkt het dan niet om je gevoel te veranderen met  een nieuwe gedachte.

Volgen jullie het nog?

Nu las ik laatst het boek ‘Zielskracht’ (thanks Helma) van Annemarie Sips en ik moet zeggen dat dit boek best wat weerstand opriep bij mij. Het is een mooi verhaal en het boek is herkenbaar, maar toch…

Men zegt wel eens, een verhaal heeft twee kanten. Het is misschien mijn simpele gedachte dat hiermee bedoelt wordt dat er dus twee verhalen bestaan. Uiteindelijk is dit ook zo, maar wat ik mij bedacht is: er is maar één verhaal, vanuit onze eigen emoties en overtuigingen ontstaan er meerdere versies van een verhaal, maar het verhaal zoals het heeft plaatsgevonden is en blijft het verhaal.

Het is niet de boodschap in het boek van Annemarie Sips, maar het is wel de leidraad in haar boek, zoals ik het gelezen heb dan. Ik raad zeker aan om het boek eens te lezen. Voor wie met spiritualiteit bezig is, is dit echt wel een verhelderend boek met wijze woorden. Er ligt een grotere boodschap verborgen in het verhaal, maar deze laat ik even voor wat het is (anders verklap ik wel heel veel van het boek).

De reden dat ik over het boek vertel is dat het boek op het juiste moment naar mij toe kwam. Ik heb een beslissing genomen om dat te kiezen wat mijn gevoel ingeeft en dit heeft nogal wat gevolgen. En ook hierin is er maar één verhaal, alleen zijn er meerdere versies van dit verhaal ontstaan. Zou mijn gevoel niet zo sterk zeggen wat te doen, dan is het eenvoudig om je te verliezen in een andere versie van het verhaal en hiermee voorbijgaan aan je eigen gevoel. You win some, you lose some.

De vraag die vanmorgen bij mij opkwam is: moet je je mening altijd bijstellen vanuit begrip naar de ander?

Dit is wat ik mijn hele leven heb gedaan. Vanuit begrip naar de ander ben ik mijn eigen hart voorbij gegaan. Tijd om daar eens mee te stoppen en te gaan voor wat mijn hart (mijn gevoel) mij zegt.

De grootste uitdaging hierin ligt toch wel bij mijn jongste zoon. Zijn gedrag van de laatste weken is mede de oorzaak van de verschuiving in mijn gedachten. Ik was mij er vanmorgen van bewust wat mijn gedachten mij de laatste dagen influisteren. ‘Ik kan dit niet meer’, ‘het is niet gezellig met hem’, ‘ik kan mijn zelfbeheersing niet meer bewaren’, ‘ik kan geen begrip meer voor zijn gedrag tonen’, ‘ik vind hem eigenlijk niet meer zo leuk’.

Geen leuke gedachten om tegen jezelf te gaan zeggen en helemaal niet als je erin gaat geloven. En van de ene gedachte ga je zo over in de andere gedachte en voordat je het weet zit je weer in een oud patroon en denk je minderwaardig over jezelf. Tijd dus om andere woorden te gaan gebruiken.

Natuurlijk kan ik deze situatie aan en natuurlijk houd ik van mijn kind. Dat is niet het punt. Het punt is dat ik ben beland op een punt waarin ik aan mijzelf moet gaan toegeven dat ik dit niet alleen kan. Dat wij hierin hulp nodig hebben, dat is de boodschap achter mijn gedachten. Dus in plaats van mee te gaan in gedachten die niet waar zijn, kun je jezelf beter de vraag gaan stellen: Wat heb ik nodig? Stap uit de gedachten die je hebt, gedachten blijven aan zolang wij er aandacht aan besteden en er uiteindelijk ons eigen verhaal van maken.

Een verhaal gebaseerd op gedachten. En vaak vullen we de gedachten of de gevoelens van de ander ook nog een in in dit verhaal. Ook dit is gebaseerd op onwaarheden. Wij kunnen een voorstelling maken van de gedachten of gevoelens van een ander, maar vooralsnog weten we niet of deze waar zijn. We zijn een verhaal aan het creëren vanuit ons eigen gedachten gebaseerd op dat wat wij zelf ingevuld hebben. En we zijn er nu eenmaal heel erg goed in om hier een doomscenario van te maken, met gevoelsmatig nog grotere gevolgen, van voordat je het weet ga je opnieuw voorbij aan dat wat je eigen hart je ingeeft.

Uiteraard werkt dit ook zo met onze dagdromen. Maar is het niet veel fijner om met mooie dromen bezig zijn en het gevoel dat je daarvan krijgt.

Een nieuwe gewoonte aanleren kost 21 dagen. Ik ga ervan uit dat dit met een nieuw gedachtepatroon ook zo is. Na een week hebben we meestal de neiging om te vervallen in ons oude patroon. Het is dus even doorzetten en soms valt dat niet mee. Soms is er de behoefte om op te geven, want wat heeft het allemaal nog voor zin?

Als je verandering wilt, heeft het altijd zin.

Neem even een momentje voor jezelf. Schrijf je dromen, je verlangens op. Benoem de mooie momenten van de dag. Wat ging er wel goed die dag? Ook dit vraagt soms even om doorzetting, het valt niet altijd mee om de mooie dingen te zien wanneer je in mineur stemming bent. Maar weet dan, oefening baart kunst.

Liefs van mij

Madelyn

 

 

 

 

 

 

 

About Gewoon omdat ik het wil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *